U Imotskoj krajini službeno je započela berba grožđa. Vinogradari s optimizmom ulaze u novu sezonu, vjerujući da će ovogodišnji urod, unatoč ljetnoj suši, potvrditi tradiciju i kvalitetu vina po kojoj je kraj prepoznat.
Prema podacima, vinogradi u Imotskoj krajini prostiru se na oko 800 hektara površine, s približno 6 milijuna trsova vinove loze. Dominira autohtona sorta kujundžuša, koja zauzima gotovo 90 posto nasada i daje vina po kojima je Imotski kraj posebno poznat.
Stručnjaci naglašavaju da su rujanski vremenski uvjeti bili idealni za dozrijevanje i branje grožđa. Lokalni vinogradari ističu da je grožđe ove godine vrlo zrelo i punog okusa, što je dobar temelj za kvalitetna vina. Iako je količina nešto manja, fokus je sve više na kvaliteti.
„Grožđe je iznimno zdravo i ukusno, a pravovremena berba presudna je za dobru kapljicu“, poručuju vinogradari, dodajući kako su prvi rezultati obećavajući.