Radio NURadio NU
  • Najnovije
  • Radio
  • Lokalac
  • Hercegovina
  • Hrvatska
  • Politika
  • Događaji
  • Crna kronika
  • Kultura
  • Sport
  • Magazin
    • Moda
    • Zdravlje
    • Gastro
    • Celebrity
Radio NURadio NU
  • Najnovije
  • Radio
  • Lokalac
  • Hercegovina
  • Hrvatska
  • Politika
  • Događaji
  • Crna kronika
  • Kultura
  • Sport
  • Magazin
  • Najnovije
  • Radio
  • Lokalac
  • Hercegovina
  • Hrvatska
  • Politika
  • Događaji
  • Crna kronika
  • Kultura
  • Sport
  • Magazin
    • Moda
    • Zdravlje
    • Gastro
    • Celebrity
Prati nas
© 2025. Dogan media j.d.o.o.
Imotska KrajinaLokalac

Zlato i srebro imotskom kuharu na međunarodnom natjecanju u Crnoj gori

Redakcija
28. travnja 2023.
Vrijeme za čitanje teksta: 3 min.
Foto: Privatno
Dijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Ante Jonjić (33), šef kuhinje restorana Bura iz Dubrovnika i član udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, osvojio je zlato i srebro na Međunarodnom natjecanju kuhara u Budvi. Jonjić je time nastavio seriju uspjeha koju je započeo lani na međunarodnom natjecanju u Biseru Konjica u Bosni i Hercegovini gdje je osvojio dva zlata i srebro. Na XIV. Državnom prvenstvu ugostiteljskih radnika Crne Gore od 26. do 28. travnja okupljeni su natjecatelji iz 12 zemalja, a Jonjić se okušao u kategorijama pripreme jela od tjestenine i ribe.

‘Konkurencija je bila s dosta mladih kuhara koji će u budućnosti voditi velike kuhinje diljem Mediterana, a bilo je tu i vrsnih, iskusnijih chefova koji su već sudjelovali na nizu ovakvih natjecanja. Zlato sam dobio u kategoriji paste, a pripremao sam domaće linguine od ’00’ (zero-zero) tipa brašna i pistacija s raguom od patke. Tu sam još ukomponirao i gel od cikle radi zemljane note te kremu od naranče i đumbira kako bi dala svježine patki. Srebro sam osvojio kombinacijom školjaka u crnom veloute umaku. Vongole, mušule i jakobove kapice sam pripremio na tradicionalan ‘vlaški’ način s bijelim vinom, češnjakom i dodatkom mente. Ukomponirao sam pjenu od limuna za svježinu te gel od višnje kako bi se dalo malo slatkoće jelu te ga poslužio uz rimski njok. I naravno sve ovo sam začinio s ljubavlju prema kuhinji i onome što radim’, kazao je Jonjić.

Jonjić, inače Imoćanin, bio je stipendist ŠKMER-a od 2015. godine, prvi mu je mentor bio chef Željko Neven Bremec, a učio se kuhanju i od drugih edukatora udruge – Marije Lulić, dugogodišnje šefice kuhinje splitskog hotela Park, te svog uzora – Hrvoja Zirojevića.

‘Težim tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji kojoj dajem neki svoj štih i ‘touch’. Iako je tradicija na prvom mjestu, jela serviram i komponiram na neki novi način s puno tehnika i procesa kuhanja. Ovaj rezultat mi je vrlo značajan da još jače nastavim raditi ono što volim. Naravno bez podrške obitelji i ljudi s posla, od ovog ne bi bilo ništa. Nagrađena jela sam nedavno ukomponirao u svoj meni u restoranu Bura u staroj jezgri u Dubrovniku, čim sam saznao za natjecanje pomislio sam zbog čega ne probati i čuti što će o njima reći kolege kuhari i suci na natjecanju. I pokazalo se super, a i sam sam vrlo zadovoljan s onim što sam napravio u Budvi’,  kazao je Jonjić.

Prije dubrovačke Bure Ante je radio u Royal resortu u Dubrovniku, kao head chef u Medora hotelu Podgora te u Makarskoj prenosi Dalmatinski portal.

Možda vas i ovo zanima

FOTO Plamenom ispisano Vukovar: Cista Velika u noći dostojanstva, domoljublja i sjećanja
“Stoji grad”: Proložac u tišini i molitvi za Vukovar i Škabrnju
HVIDR-a Imotski zapalila tisuću svijeća u čast Vukovara i Škabrnje
FOTO/ VIDEO Podbablje u plamenu sjećanja: počast Vukovaru, Škabrnji i heroju Milanu Trutinu Šilji
Oznake:ante jonjićimotskiistaknutokuharnagrada
Vaša reakcija na ovaj članak…
Obožavam!0
Mig, mig!0
Sretno!0
Tužno!0
Plačem!0
Prethodna vijesti IMOTSKI: Redovita izborna skupština Frame Imotski
Sljedeća vijest I MI SMO ZDRAVSTVO: U srijedu prosvjedi ispred hrvatskih bolnica
- OGLAS -
 
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
 
IMPRESSUM // OGLAŠAVANJE NA PORTALU
 
Sva prava pridržana (c) 2025. DOGAN MEDIA j.d.o.o.
Sva prava pridržana (c) 2025. Dogan media j.d.o.o.