Radio NURadio NU
  • Radio
  • TV
  • Lokalac
  • Hrvatska
  • Politika
  • Događaji
  • Crna Kronika
  • Kultura
  • Sport
  • Magazin
    • Moda
    • Zdravlje
    • Gastro
    • Celebrity
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Radio NURadio NU
  • Radio
  • TV
  • Lokalac
  • Hrvatska
  • Politika
  • Događaji
  • Crna Kronika
  • Kultura
  • Sport
  • Magazin
  • Radio
  • TV
  • Lokalac
  • Hrvatska
  • Politika
  • Događaji
  • Crna Kronika
  • Kultura
  • Sport
  • Magazin
    • Moda
    • Zdravlje
    • Gastro
    • Celebrity
Prati nas
© 2025. Dogan media j.d.o.o.
Magazin

Mesar otkrio što rade iza pulta s mesom: ‘Kupac to ne razumije’

Redakcija
27. siječnja 2025.
Vrijeme za čitanje teksta: 3 min.
Tommao wang on Unsplash
Dijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Meso s pulta mesnice, sive boje, ne odaje dojam svježine i privlačnosti poput onog iz supermarketa. Međutim, mesar stručno objašnjava kako to nije utemeljeno na istini.

Potrošači često smatraju da boja mesa odražava njegovu svježinu. Zbog toga često traže da im se ne uzme prvi komad mesa na pultu, jer njegova siva nijansa sugerira manju svježinu – zar nije tako?

Mesar Franz Voll ističe: “Kupac to ne razumije, ja mu to ne zamjeram. Ali trebao bi razmisliti o tome da gleda prirodni proces koji nema veze s kvalitetom kobasice ili mesa. To je optički proces . Pa ipak, industrija nas je naučila: kobasice i mljeveno meso moraju biti crveni”.

Visok udio kisika

Iako mljeveno meso s pulta mesnice izgleda pomalo sivo, posebno kad je dugo izloženo, ono iz supermarketa, upakirano, privlači svojom intenzivno crvenom bojom. Često zanemarujemo činjenicu da nas prehrambena industrija lako može zavarati vizualnim trikovima.

Reklame koje promovira mesna industrija godinama stvaraju uvjerenje da visokokvalitetno, svježe meso mora biti crveno. To dovodi do nepovjerenja prema mesu blijede ili sivkaste boje. Crvena ili ružičasta boja sugeriraju svježinu i kvalitetu, što industrija iskorištava kako bi pojačala privlačnost proizvoda. Promjena boje, međutim, rijetko ukazuje na problem kvalitete.

Možda vas i ovo zanima

VIDEO Šta će ti Modra špilja, imamo Modro jezero!
Branitelji traže da se zabrani koncert Lepe Brene na Krku, najavili prosvjed i “druge radnje
Imoćanin koji je pjevao Thompsona i dok je bio na infuziji dobio iznenađenje od Vukovaraca
Imoćanin Ante Cash čeka četvrto dijete, a preselio se u Zadar: “U Zagrebu ne možeš odgajati katoličku obitelj”

“Kada diskont pakira mljeveno meso, ima dvije mogućnosti. On plinom ispuše ambalažu i obično je u njoj jako visok udio kisika. Visok udio kisika, posebno kod govedine, znači: lijepu crvenu boju. On to može, a to nije zabranjeno niti sredstvo za crvenilo. To je takozvani ‘osvježivač’. Ako koristimo ovaj proizvod, sama jezgra kobasice ostaje crvena postaje siva Ako ga probušite i razdvojite i ostavite pola sata, opet će pocrvenjeti, ali kupac isprva vidi samo to sivo mljeveno meso,“ nastavlja mesar Franz Voll za Fenix magazin.

- OGLAS -

Što je mioglobin?

Mioglobin, protein u mesu, zaslužan je za njegovu crvenu boju. Kada meso dolazi u dodir s kisikom, mioglobin oksidira i može poprimiti sivu ili smećkastu nijansu. To je prirodan proces kod svježeg mesa koje nije vakuumirano ili pakirano duže vrijeme.

Majstor mesara Franz Voll dalje objašnjava: “Mi samo radimo naše kobasice bez crvenila, a industrija to ne radi jer znaju da će izblijediti u ambalaži. Kad je stavimo na pult, postaje laka od svjetla i siva od oksidacije kisika”.

- OGLAS -
Oznake:mesnicemeso
Vaša reakcija na ovaj članak…
Obožavam!0
Mig, mig!0
Sretno!0
Tužno!0
Plačem!0
Prethodna vijesti ODLUČENO JE U petak, 31. siječnja, novi bojkot svih trgovina – veći nego onaj u petak! Evo što se sve treba bojkotirati…
Sljedeća vijest Hrvatska lovi polufinale Svjetskog prvenstva: Ozljeda Mandića i povratak Klarice u fokusu
- OGLAS -
 
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
 
IMPRESSUM // OGLAŠAVANJE NA PORTALU
 
Sva prava pridržana (c) 2025. DOGAN MEDIA j.d.o.o.
Sva prava pridržana (c) 2025. Dogan media j.d.o.o.