Možda i niste obožavatelj doručka, ali postoje ideje za ovaj obrok zbog kojeg biste to mogli postati…
Za doručak vrlo jednostavno možete pripremiti nešto kreativno i što je još važnije – jako zdravo. Priprema doručka ne zahtijeva brdo namirnica niti puno vremena u kuhinji, kad vam se kuha, kuhate, a kad vam se ne kuha, ne kuhate. U oba slučaja možete pojesti nešto ukusno što osigurava energiju za početak dana. Doručak možete pripremiti i dan prije, dakle, izgovora za njegovo preskakanje nema. Ipak, još uvijek traju rasprave je li doručak najvažniji obrok u danu ili ne. Osobno mi se najviše sviđa definicija da nije važno kada jedete svoj prvi obrok u danu već što jedete za svoj prvi obrok u danu. Izbjegavajte nekvalitetne namirnice i posegnite za onim svježima, zdravijima i hranjivijima.
Ako se trudite hraniti zdravo, tada vam jako puno može pomoći planiranje obroka. Lista konkretnih obroka može vam pomoći da štedite novac i vrijeme, pogotovo ako recepti uključuju i sastojke s dugim rokom trajanja koje možete čuvati u smoćnici. Kako sve kreće od doručka, ordinacija.hr donosi ukusne ideje kako dan započeti na zdrav način.
1. ZOBENA KAŠA PRIPREMLJENA PREKO NOĆI
Sastojci:
- Zobene pahuljice
- Mlijeko
- Banana
- Chia sjemenke
- Cimet
- Sol
Priprema:
Zobene pahuljice i chia sjemenke pomiješajte s mlijekom i drobljenom bananom. Začinite po želji cimetom i posolite. Čuvajte u hladnjaku najviše dva dana.
2. KAJGANA S POVRĆEM
Čitavo jaje i tri bjelanjka pomiješajte s kombinacijom povrća (dobar su izbor rajčica, luk, gljive, špinat i drugi), a čitav obrok obogatite jednim tostom od cjelovitih žitarica ili jednom narančom ili s pola grejpa.
3. SMOOTHIE OD CIMETA I BADEMA
Sastojci:
- 1 šalica zamrznutog špinata
- 1 mala banana
- 1 žlica chia sjemenki (ili sjemenke lana)
- 1 žlica maslaca od badema
- ¼ žlice mljevenog cimeta
- ½ šalice bademovog mlijeka
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender te miksajte do željene teksture.
4. SENDVIČ SA SLANINOM, SIROM I JAJEM
Zdrava verzija omiljenog doručka, sendviča, uključuje jedno pecivo od cjelovitih žitarica, krišku rajčice, tri bjelanjka, jednu fetu slanine uz jednu fetu cheddar sira smanjene masnoće te dodatak crnog papra i kečapa.
Tostiranu kajzericu prerežite na pola i na jednu polovicu položite krišku rajčice na koju ćete dodati fetu slanine kratko zagrijanu na tavi. Tri bjelanjka začinjenu s paprom pripremite na tavi i položite ih na slaninu. Nakon toga sendviču dodajte sir i kečap te ga poklopite drugom polovicom kajzerice.
5. TOST S AVOKADOM
Avokado je odličan izvor zdravih masnoća i držat će vas sitim. Odaberite neku zdravu vrstu kruha. Zatim u maloj zdjelici pomiješajte pola avokada i limun ili limetu.
Ako želite dodatan izvor proteina, svakako dodajte jaje ili dva. U veganskoj opciji nadjevu dodajte bijeli grah. Dodati možete i sir, nasjeckane orašaste plodove, sjemenke ili rajčice.