Balkan ostaje glavna ruta za džihadiste

EUROPOL je objavio izvješće u kojem upozorava da Balkan ostaje meta islamističkom terorizmu te glavna ruta za konfliktne zone terorista, piše Balkan Insight.

Godišnje izvješće EU o terorizmu objavljeno 15. lipnja navodi da se teroristi još uvijek pridružuju borbi u Siriji s Balkana, koji ostaje ruta izlaska i ulaska u konfliktne zone Bliskog istoka. Više od 800 stranih terorista je otputovalo u Siriju sa zapadnog Balkana kako bi se pridružilo borbama. Takozvana Islamska država u međuvremenu je zaprijetila cijeloj regiji. Zakleli su se da će “rezati glave nevjernicima” te ubijati Srbe, Hrvate i “muslimanske izdajice” na Balkanu u lipanjskom izdanju bosanske verzije džihadističkog časopisa.

U izvješću Europola stoji da je konflikt u Siriji najviše odjeknuo u većinski muslimanskoj Albaniji i Kosovu te u BiH, Makedoniji i Srbiji. “U nekim dijelovima zapadnog Balkana radikalni svećenici i/ili vođe nekih salafističkih skupina promoviraju radikalnu islamističku ideologiju. Time izazivaju tradicionalnu dominaciju umjerenog islama u regiji”, piše u izvješću. “Bosna i Hercegovina, Sandžak (između Srbije i Crne Gore), teritorij na kojem se govori albanski u Srbiji, Makedonija, Kosovo i Albanija su donedavno smatrani glavnim središtima radikalizacije i regrutacije terorističkih boraca za Siriju”, navodi se u izvješću.

Europski policijski ured upozorava da bi iskustvo ratovanja terorista koji su se vratili na zapadni Balkan moglo predstavljati veliku prijetnju sigurnosti regije. BIRN je u ožujku prošle godine objavio da se velik broj stanovnika Balkana, uključujući osumnjičene teroriste, vratio u svoje države. Europol također upozorava na sigurnosnu prijetnju koju na zapadnom Balkanu predstavljaju ilegalno oružje, mine te eksplozivne naprave.

KOMENTIRAJ

Komentara