Hajduku se smiješi “dupla kruna”. Ne, nisu u pitanju seniori, iako ni tu ništa nije nemoguće, dok god postoji i matematička mogućnost u prvenstvu da se dostigne Dinamo jer u kupu “bijele” tek jedan susret dijeli od trofeja.

Juniori i kadeti Hajduka vode u prvenstvu, i na putu su da osvoje naslove prvaka, prvi put nakon 2012. (u obje konkurencije). “Dupla kruna” mogla bi sletjeti u grad pod Marjanom, prve titule prvaka u ovim kategorijama nakon šest godina. A one prije tih iz 2012. datiraju još iz 2005. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Kadeti zabili sto golova

Juniori Hajduka trenera Marija Despotovića imaju četiri boda više od prvog pratitelja Dinama, ali i utakmicu manje. Kadeti trenera Igora Tolića imaju dva boda više od Dinama 11 kola prije kraja. Zanimljive se priče kriju iza te dvije generacije Hajdukove Akademije.

Juniori Hajduka tek su prošle sezone izborili povratak u prvu nacionalnu ligu nakon što su ranije igrali onu središta Split, uslijed stalnih promjena sustava natjecanja mlađih kategorija kada je ukinuta jedinstvena liga, pa uspostavljane druge momčadi, a zatim onda zbog interesa jednog kluba vraćena jedinstvena juniorska liga u koju se Hajduk uz prijepore nije odmah htio vratiti.

Kadete pak vodi Tolić koji je ljetos stigao iz juniora HAŠK-a kao zamjena za Sinišu Oreščanina (koji je pak preuzeo Hajduk II). Ove sezone su već stigli do brojke od 100 postignutih golova (78 u prvenstvu, 22 u kupu), odnosno zabijaju impresivnih 4,76 pogodaka po susretu.

U prvenstvu su zabili čak 26 pogodaka više od po efikasnosti najbližeg Dinama. Nije ni čudno da su stoga tri trenutno najbolja strijelca lige iz poljudskog kluba, Ivan Šarić (21 gol), Ivan Brnić (18) koji je svojevremeno stigao iz makarskog Zmaja i Bruno Jenjić (14).

I u juniorima Hajduk ima prvog strijelca, Juricu Bajića (12 golova) koji je prije dvije i pol godine stigao iz Cibalije.

Na posljednjim akcijama Hajduk je imao pet pozvanih U17 reprezentativaca (David Iličić, Bruno Jenjić, Mario Vušković, Ivan Šarić i Ivan Brnić) i šest U19 (Ante Palaversa, Stipe Radić, Leon Kreković, Michele Šego, Jurica Bajić, Jakov Blagaić). Za novu U18 akciju pozvana su šestorica (Palaversa, Radić, Kreković, Šego, Bajić i Blagaić).

Inače su čak 17 igrača od 25 člana kadetskog sastava “bijelih” članovi, stalni ili povremeni, reprezentativnih selekcija.
Nismo zaboravili ni pionire “bijelih”, no iako su drugoplasirani, prvo mjesto za njih je objektivno ipak nemoguća misija. Dinamo bježi šest bodova, a ima i dvije utakmice manje.

No, to ni najmanje ne umanjuje dosadašnje ovosezonske rezultate Akademije Hajduka, ni pomake napravljene proteklih sezona.

Uz dužno poštovanje svim problemima kroz koje je Hajduk posljednjih godina prolazio kako bi se klub spasio, svjedočili smo i nestvarnim 42 boda zaostatka kadeta Hajduka za Dinamom u ne tako davnoj sezoni 2014./15.

Prošle sezone osvojena dva kupa iz tri finala odigrana u Ludbregu, juniorski i pionirski, kao da su bili najava još boljih ovosezonskih rezultata.

Još je dugo do kraja, ništa još nije gotovo, ali s titulama ili bez njih novi iskorak u radu Akademije je napravljen. Naravno, kao i uvijek važnije i od trofeja i rezultata koji su u tim uzrastima program-plus jest kakve će igrače omladinski pogon proizvesti za prvu momčad “bijelih”. A što bi Hajduku moglo donijeti bolje rezultate u budućnosti.

Pomlađivanje druge momčadi

– Glavni ciljevi Akademije su podizanje kvalitete u svim segmentima, od metodologije rada, analize, skautinga do infrastrukture. Samim time doći će i rezultat, on nije primaran, ali je bitan jer želimo odgajati pobjednike, naročito u starijim kategorijama – rekao je voditelj Hajdukove Akademije Krešimir Gojun koji je na toj funkciji od ljeta 2016.

U nešto manje od dvije godine mnogo posla je napravljeno, ali je i još mnogo posla pred poljudskim klubom. Gojun je još jednom najavom potvrdio kako je stvaranje klasnih igrača važnije od punjenja vitrina s trofejima.

– Ono što želim naglasiti je da idemo u maksimalno pomlađivanje druge momčadi, a samim time i juniora budući da je jedan od kratkoročnih ciljeva da nam 80 posto juniorske momčadi čine ulazni juniori. Na taj način granična dob igrača druge momčadi bi se smanjila na 18 godina, čime želimo ubrzati proces sazrijevanja mladog igrača.

– To su stvari koje će u početku vrlo vjerojatno donijeti malo mučenja, patit će rezultat što je logično kad igraš sa starijim igračima, ali dugoročno ćemo sigurno imati velike koristi od navedenog procesa – najavio je Gojun.

Oni dolaze

Ivan Šarić (kadet) – Datum rođenja: 16. siječnja 2001., Pozicija: napadač

Ivan Brnić (kadet) – Datum rođenja: 23. kolovoza 2001., Pozicija: krilo/napadač

Mario Vušković (kadet) – Datum rođenja: 16. studenoga 2001., Pozicija: stoper

Jurica Bajić (junior) – Datum rođenja: 29. veljače 2000., Pozicija: vezni/krilo/napadač

Jakov Blagaić (junior) – Datum rođenja: 8. veljače 2000., Pozicija: ofenzivni vezni

Leon Kreković (junior/Hajduk II) – Datum rođenja: 7. svibnja 2000., Pozicija: krilo/napadač

Komentari

komentari