“Mi imamo svoj razum i svoju volju, ali zmija je uvijek tu da nas odvuče s pravog puta”,govorio je Toma Bašić u svom crvkenom izlaganju.

Toma Bašić već je sada prepoznatljiva Hajdukova ljevica. Nema prekida na koji nema “punomoć”, protiv Istre je zatresao gredu iz slobodnog udarca, a potom iznudio prekršaj koji je kasnije i izveo i donekle asistirao za pobjednički pogodak Karla Letice.

Bašić je, osim svoje kvalitete izvođenja prekida, poznat i kao vjernik. Nakon Istre u crkvi u Dugom Ratu pričao je o svojim mladenačkim iskustvima. I priznao nešto s čime se mnogi bore.

“Počeo sam igrati loto, a nakon nekog vremena i kockati u kasinu. Mi imamo svoj razum i svoju volju, ali zmija je uvijek tu da nas odvuče s pravog puta. Jednog dana nazvao me brat blizanac Jakov i tijekom razgovora s njim priznao sam mu da idem u kasino. On me nije osuđivao, nego je razgovarao sa mnom s ljubavlju i nakon toga više nisam išao kockati. Prošao bih kraj kasina i ništa me ne bi vuklo unutra. Moj brat ljubavlju m je pomogao da živim normalnije. U tom periodu kad sam se ostavio kockanja, imao sam dosta slobodnog vremena, a to nije dobro ako nije organizirano. Mnoge mlade koji imaju viška vremena privuku laptopi i igrice na njima, a ustvari treba što manje koristiti internet jer je tamo sve postavljeno da nas odvuče od onoga što zaista trebamo”, govorio je Hajdukov igrač.

21-godišnji veznjak u trenucima ozljede okrenuo se glazbi.

“Imao sam čudnu ozljedu u zglobu kod palca koja me onemogućavala u igranju i treniranju. Počeo sam čitati i gledati video o tome što znači iscjeljenje. On je uzeo sve naše boli i patnje na sebe i zato sam počeo iskreno razgovarati s Isusom. Kad si iskren, govoriš iz srca, a kad nisi, govoriš iz glave. Moja je ozljeda zaliječena, a svoje iskustvo i taj osjećaj prenio sam prijateljima koji su bili taj trenutak sa mnom u stanu. Život nogometaša ima niz pritisaka, primjerice medija, novca, slave, ali ima ih dosta koji ispravno razmišljaju. Važno je maknuti pogled sa sebe i ne pitati što meni treba, nego što treba mome bližnjemu. Treba pobijediti sam sebe, borba protiv bližnjeg nas slabi, a protiv sebe nas jača.”

Otkrio je da s nekoliko suigračima na gostovanjima izmoli krunicu prije utakmice.

Također je važan i međureligijski dijalog jer među mojim suigračima ima i muslimana, kao što je moj Hamza Barry. Činjenica je da svaka religija ima nauk ljubavi i ako ga pratimo, doći ćemo do Isusa. Uvijek i svugdje treba ljubiti drugoga.”

Komentari

komentari